آماده‌سازی نمونه در آنالیز مواد معدنی، از ابتدا تا نتیجه

بهمن ۲۰, ۱۴۰۴
10:00 ق.ظ
آخرین بروزرسانی : بهمن ۲۰, ۱۴۰۴
logo zarazma - fav

دسترسی سریع

در هر فرآیند آنالیز مواد معدنی، کیفیت داده‌های خروجی به نحوه آماده‌سازی نمونه وابسته است. اگر این مرحله با دقت و طبق استاندارد انجام نشود، حتی پیشرفته‌ترین دستگاه‌ها هم نمی‌توانند نتایج قابل اعتماد ارائه دهند. هدف از آماده‌سازی نمونه در آزمایشگاه زرآزما، ایجاد نمونه‌ای یکنواخت، بدون آلودگی و تکرارپذیر است تا نتایج آزمایش با دقت بالا و خطای حداقلی به‌دست آید.

چرا آماده‌سازی نمونه اهمیت دارد؟

دلیل اصلی اهمیت این مرحله در این است که نمونه باید نماینده واقعی از کل ماده معدنی باشد. زمانی که توزیع ذرات یکنواخت نیست یا نمونه به‌درستی خرد و نرمه نشده است، داده‌های نهایی دچار خطا می‌شوند.

مراحل کلیدی آماده‌سازی نمونه

فرآیند آماده‌سازی نمونه در آزمایشگاه، مجموعه‌ای از مراحل دقیق و پیوسته است که از زمان دریافت نمونه آغاز می‌شود و تا لحظه تحویل برای آنالیز ادامه دارد. رعایت ترتیب این مراحل تضمین می‌کند که نمونه همگن، یکنواخت و بدون آلودگی آماده شود. در این بخش به مهم‌ترین مراحل آماده‌سازی نمونه در آزمایشگاه زرآزما می‌پردازیم که پایه و اساس هر آنالیز دقیق و قابل استناد به شمار می‌روند.

مرتب‌سازی و ثبت نمونه

در گام نخست، نمونه‌های معدنی پس از دریافت، کدگذاری و ثبت می‌شوند تا در طول مراحل بعدی، هیچ خطایی در شناسایی رخ ندهد. برچسب‌گذاری دقیق، پایه نظم و دقت در کل فرآیند آماده‌سازی نمونه است.

خشک‌کردن نمونه

خشک‌کردن یکی از مراحل کلیدی آماده‌سازی نمونه است که برای حذف رطوبت و جلوگیری از واکنش‌های شیمیایی ناخواسته انجام می‌شود. در زرآزما این کار در دمای کنترل‌شده انجام می‌شود تا ترکیب شیمیایی نمونه دچار تغییر نشود.

خردایش (Crushing) و تقسیم نمونه (Splitting)

در این مرحله نمونه با دستگاه‌های مخصوص خرد می‌شود تا به اندازه‌های کوچک‌تر و یکنواخت برسد. سپس با استفاده از اسپلیتر مکانیکی تقسیم می‌شود تا بخش انتخابی، نماینده دقیق از کل حجم نمونه باشد.

نرمایش (Pulverizing) و عبور از الک

نرمایش مرحله‌ای است که طی آن ذرات نمونه تا حد مشخصی ریز می‌شوند و سپس از الک‌های استاندارد عبور می‌کنند. این کار موجب همگن شدن کامل نمونه و افزایش دقت نتایج آنالیز می‌شود.

آماده‌سازی برای آنالیز (XRF، ICP-OES و …)

بسته به نوع آنالیز، نمونه آماده‌شده ممکن است به‌صورت پودر، قرص یا محلول تهیه شود. در روش XRF معمولاً از قرص‌سازی استفاده می‌شود و در ICP نمونه به حالت محلول درمی‌آید تا برای اندازه‌گیری دقیق آماده گردد.

بایگانی و نگهداری نمونه‌ها

پس از اتمام آماده‌سازی، بخش کوچکی از نمونه برای بایگانی نگهداری می‌شود تا در صورت نیاز به تکرار آزمایش، امکان بررسی مجدد فراهم باشد. این مرحله بخشی از کنترل کیفیت در زرآزما محسوب می‌شود.

استانداردها در آماده‌سازی نمونه
نکات فنی و استانداردها در آماده‌سازی نمونه

در فرآیند آماده‌سازی نمونه آزمایشگاهی، رعایت استانداردهای فنی نقش اساسی در کیفیت نهایی نتایج دارد. استفاده از تجهیزات مناسب، کنترل دقیق مراحل و جلوگیری از آلودگی از مهم‌ترین مواردی است که باعث افزایش دقت و تکرارپذیری آنالیز می‌شود. در آزمایشگاه زرآزما، تمامی مراحل آماده‌سازی نمونه مطابق با دستورالعمل‌های بین‌المللی و روش‌های معتبر انجام می‌شود تا از بروز هرگونه خطا یا آلودگی جلوگیری شود.

انتخاب تجهیزات مناسب

انتخاب دستگاه‌های خردایش، آسیاب و الک باید متناسب با جنس و سختی نمونه انجام شود. برای مثال، در نمونه‌های سیلیسی یا سخت، از تجهیزات با آسترهای ضدسایش استفاده می‌شود تا از انتقال فلزات و آلودگی جلوگیری شود.

پرهیز از آلودگی و کاهش خطا

یکی از مهم‌ترین چالش‌ها در آماده‌سازی نمونه معدنی، جلوگیری از آلودگی متقاطع است. برای این منظور، تجهیزات پس از هر بار استفاده به‌طور کامل تمیز می‌شوند و از ظروف جداگانه برای هر نمونه بهره گرفته می‌شود. این اقدام ساده اما حیاتی، دقت نتایج نهایی را چند برابر می‌کند.

سایز ذرات، همگنی و تأثیر آن بر نتیجه آنالیز

یکی از معیارهای مهم در آماده‌سازی نمونه، اندازه یکنواخت ذرات است. هرچه ذرات ریزتر و همگن‌تر باشند، میزان خطای اندازه‌گیری کاهش یافته و دقت نتایج در آنالیزهایی مانند XRF و ICP افزایش می‌یابد.

خلاصه مخاطرات رایج و راهکارهای کنترل

در مراحل مختلف آماده‌سازی نمونه، ممکن است خطاها یا آلودگی‌هایی رخ دهند که دقت نتایج را کاهش دهند. شناسایی این مخاطرات و به‌کارگیری روش‌های کنترلی، یکی از اصول اساسی کار در آزمایشگاه‌های مواد معدنی است. جدول زیر مهم‌ترین موارد را خلاصه کرده است:

مرحله آماده‌سازی مخاطرات احتمالی راه‌های کنترل
خردایش (Crushing) آلودگی فلزی ناشی از تماس با فک‌های آهنی یا فولادی استفاده از آسترهای تنگستن یا سرامیکی، تمیز کردن دوره‌ای دستگاه
نرمایش (Pulverizing) ناهمگنی ذرات و توزیع نامناسب اندازه‌ها کنترل زمان آسیاب، استفاده از الک استاندارد و همگن‌سازی مجدد
خشک کردن (Drying) تغییر ترکیب شیمیایی به‌علت حرارت بیش‌ازحد تنظیم دمای آون در محدوده ۱۱۰ درجه سانتی‌گراد، پایش زمان خشک‌کردن
تقسیم نمونه (Splitting) انتخاب زیرنمونه غیردقیق یا غیرنماینده استفاده از اسپلیتر مکانیکی استاندارد و تکرار تقسیم تا یکنواختی مطلوب
انتقال و نگهداری نمونه آلودگی متقاطع یا از بین رفتن برچسب‌ها استفاده از ظروف دربسته و کدگذاری دقیق برای هر نمونه

فرایند آماده سازی نمونه بکار گرفته شده در زرآزما، جهت به حداقل رساندن سایز و همگن سازی نمونه با تبغیت از پروتکل های استاندارد نمونه برداری و رعایت اصل پرهیز از آلودگی می باشد. استفاده از سیستم جاذب گرد و غبار(Collector Dust) و مواد ساینده خنثی(Barren Abrasive Material) از پارامترهای موثر پرهیز از آلودگی، جهت آماده سازی نمونه با کیفیت استاندارد در این بخش می باشد.

در فرایند آماده سازی، نمونه پس از ورود به آزمایشگاه ابتدا خشك میشود ، سپس در صورت نیاز با استفاده از سنگ شكن های فکی (Jaw Crusher) تا ابعاد کمتر از 4 میلی متر خردایش شده و در آسیاب دیسکی تا سایز 75 ميكرون(200 مش) نرمایش میگردد. پس از نرمايش نمونه، هاون با استفاده از مواد ساینده پاکسازی می گردد. پودر حاصل از مرحله نرمایش به دو بخش تقسیم میشود. یک بخش جهت تجزیه نمونه و دیگری جهت بایگانی بسته بندی میشود که بمدت سه ماه در آزمایشگاه نگهداری میشود.

آماده سازی نمونه

مراحل مختلف آماده سازی و تجزیه نمونه به شرح زیر است:

  • مرتب کردن(Sorting):در ابتدا نمونه های ارسالی بر اساس شماره هایشان مرتب میشوند، تا کنترل نمونه در تمامی بخش های آزمایشگاه با دقت و سرعت انجام گیرد.
  • خشك کردن(Drying):نمونه های خیس و نمدار با استفاده از آون آزمایشگاهی و تا حرارت ماکزیمم 120 درجه سانتیگراد خشک میشوند. نمونه های خاک و رسوب آبراهه ای در دمای کمتری بایستی خشک شوند.
  • خردایش(Crushing):نمونه های سنگی و درشت دانه، نیاز به خردایش دارند تا سایز آنها قبل از نرمایش به مقدار مطلوب(کمتر از 4 میلی متر) برسد. این فرایند با بکارگیری سنگ شکن فکی صورت می گیرد.
  • تقسیم کردن(Splitting):نمونه های سنگی حجیم پس از فرایند خردایش و نمونه های خاک و رسوب قبل از نرمایش، جهت دستیابی به نمونه معرف و تبدیل به حجم کمتر تقسیم می گردند. این فرایند در زرآزما توسط تقسیم کن دوار(Rotary Splitter) و یا تقسیم کن شانه ای (Riffle Splitter) انجام میشود.
  • نرمایش(Pulverizing):در این مرحله، نمونه معرف برداشت شده با استفاده از هاونهای دیسکی استیل با عیار کروم پایین(Low Chrome Steel) نرمایش می گردد، بطوریکه 85% حجم نمونه بایستی از الک 200 مش(75 میکرون) عبور نماید.
  • بایگانی نمونه(Sample Storage):باقیمانده نمونه های خردایشی(Bulk Samples) یکماه پس از دریافت نمونه معدوم و یا در صورت درخواست به مشتری عودت می گردد. نمونه های بایگانی پودری تا مدت زمان 6 ماه پس از ارسال نتایج در آزمایشگاه بصورت رایگان نگهداری می شوند و پس از آن در صورت تمایل مشتری به نگهداری نمونه بمدت طولانی تر در آزمایشگاه، هزینه نگهداری بصورت ماهانه برای مشتری شارژ خواهد گردید.

فلوچارت آماده سازی نمونه در شکل زیر به اختصار مشخص شده است.

FOC: Free Of Charge
آماده سازی نمونه

سخن پایانی

آماده‌سازی نمونه، مرحله‌ای است که کیفیت نهایی تمام آنالیزهای مواد معدنی را تعیین می‌کند. هرچقدر این فرآیند با دقت، نظم و رعایت استاندارد انجام شود، نتایج نهایی قابل اعتمادتر و قابل استنادتر خواهند بود.
آزمایشگاه زرآزما با بهره‌گیری از تجهیزات پیشرفته، کارشناسان متخصص و رعایت استانداردهای بین‌المللی، تمامی مراحل آماده‌سازی نمونه از خشک‌کردن تا نرمایش و قرص‌سازی را با دقت بالا انجام می‌دهد. هدف ما ارائه نتایجی است که در سطح جهانی قابل اتکا باشند و نیاز صنایع معدنی، پژوهشگران و شرکت‌های اکتشافی را برآورده کنند.
برای دریافت مشاوره تخصصی رایگان و اطلاع از نحوه ارسال نمونه برای آنالیز در زرآزما، می‌توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید تا بهترین روش آماده‌سازی و آنالیز برای نوع نمونه شما پیشنهاد شود.

سوالات متداول


بله. نوع سنگ‌شکن و جنس آستر آن در جلوگیری از آلودگی فلزی مؤثر است. برای نمونه‌های معدنی معمولاً از فک‌های سرامیکی یا تنگستن استفاده می‌شود تا ترکیب شیمیایی تغییر نکند.


در بیشتر موارد بله، زیرا وجود رطوبت می‌تواند وزن و ترکیب شیمیایی نمونه را تغییر دهد. تنها در موارد خاص، نمونه‌ها بدون خشک‌کردن تحلیل می‌شوند.


بسته به نوع ماده، از روش قرص‌سازی (Pellet) یا ذوبی (Fusion) استفاده می‌شود تا نمونه برای دستگاه XRF آماده شود.

سوالات متداول

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *